Hårtransplantation är en relativt säker och effektiv metod, men som vid alla kirurgiska ingrepp kan komplikationer uppstå. De flesta av dessa komplikationer är ovanliga och kan vanligtvis hanteras effektivt om de skulle inträffa. För att minska riskerna är det viktigt att välja en erfaren kirurg och följa de eftervårdsinstruktioner som ges noggrant.
Infektioner
Det finns alltid en risk för infektioner, både i donationsområdet och i det transplanterade området. Symtom på infektion är smärta, svullnad och ibland även sekretion från området. Det kan i vissa sällsynta fall påverka slutresultatet – därav är det viktigt att du kontaktar kliniken vid första misstanke på en infektion. Du får under och efter hårtransplantationer några dagar antibiotikakur i förebyggande syfte för att minska risken för infektioner. Skulle en infektion uppstå så får du antibiotika utskrivet utav oss.
Ärrbildning
Både vid FUE och FUT är ärrbildning vanligt och är normalt i de två metoderna. I FUT blir det ett långt linjärt ärr längs med bakhuvudet medan vid FUE blir det små ärr som kan bli hypo- eller hyperpigmenterande och synliga för blotta ögat vid kortklippt hår. För personer med tendens för ärrbildning finns det en risk att bilda keloider som är ett mer framträdande ärr. Det kan vi behandla hos oss om det skulle uppstå.
Blödning och svullnad
Det är normalt med lätt blödning under och efter operationen. Vid större blödning får du läkemedel inför, under och efter operationen. Viktigt att du meddelar om du står på blodförtunnande läkemedel. Dagarna efter hårtransplantationen är det vanligt med en svullnad kring pannan som går ner mot ögonen. Det brukar avta första veckan.
Smärta
Smärta eller obehag i donations- och det transplanterande området är vanligt de första dagarna efter hårtransplantationen. Du får med dig smärtlindring hem som du kan ta de första dagarna. Om smärtan kvarstår kan du under första vecka ta Alvedon hemma, om smärtan inte minskar ska du kontakta kliniken för att utreda om det är en infektion eller inte.
Minskad känsel
Efter hårtransplantationen är det normalt med domningar eller stickningar i både donations- och transplanterade området. De är tillfälliga och övergående, i väldigt sällsynta fall kan känselbortfallet vara långvarigt och bli permanent.
Shock loss – tillfälligt håravfall
Att genomföra en hårtransplantation medför ett trauma på närliggande vävnad, det kan resultera i att hårsäckarna i omgivande vävnad släpper och du upplever ett tillfälligt håravfall. Håret växer tillbaka inom några månader vanligtvis.
Pustulär dermatit och inflammation
Pustler - små varfyllda blåsor kan uppstå runt hårsäckarna när håret börjar växa ut, vilket orsakas av en inflammation eller en infektion. Detta är oftast övergående och kan behandlas med antibiotika om det blir allvarligt. Du kan kontakta oss på kliniken så hjälper vi dig med läkemedel om det skulle behövas.
Cystor
Små cystor kan utvecklas i mottagarområdet om hårsäckarna implanteras för djupt.
Dessa brukar dock försvinna på egen hand eller med enkel behandling.
Allergiska reaktioner och överkänslighet
Vissa patienter kan få en allergisk reaktion mot de bedövningsmedel eller mediciner som används under och efter operationen. Det är ovanligt, men det kan kräva omedelbar medicinsk vård. Viktigt att du meddelar oss om du vet om att du har överkänslighet eller allergi mot läkemedel som smärtlindring och bedövning.
Otillfredsställande kosmetiskt resultat
Ibland kan hårtransplantationen resultera i ett ojämnt eller onaturligt resultat, till exempel om hårsäckarna transplanteras i fel vinkel eller inte växer som planerat. För att åtgärda detta kan ytterligare ingrepp behövas.
Comentarios